سه شنبه , اردیبهشت 23 1404
آخرین خبرها
عارضه بافت رحم؛ چالش پنهان 10 درصد زنان در سنین باروری

عارضه بافت رحم؛ چالش پنهان 10 درصد زنان در سنین باروری

به گزارش وبدا، دکتر «سعید البرزی»، مدیرگروه زنان و زایمان دانشگاه علوم پزشکی شیراز، با هشدار نسبت به شیوع بالای اندومتریوز، اظهار کرد: شایع‌ترین محل درگیری این بیماری تخمدان ها است و بعد از آن اعضای داخل حفره لگن از جمله روده بزرگ، حالب کلیه و مثانه و در بعضی موارد نادر، اعصاب سیاتیک و همچنین خارج از حفره لگن در شکم و حتی ریه نیز ممکن است درگیر شوند.

او تصریح کرد: این بیماری با وجود اینکه رفتار تهاجمی دارد، سرطان نیست و شانس تبدیل شدن آن به سرطان، حدود یک درصد برآورد می شود.

نشانه های اندومتریوزاین متخصص زنان و نازایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در خصوص نشانه های ابتلا به اندومتریوز توضیح داد: شایع‌ترین علامت این بیماری، درد است که می‌تواند به صورت درد موقع قاعدگی و دردهای زیر شکمی مزمن بروز کند.دکتر البرزی با بیان اینکه علامت دیگر این بیماری می‌تواند ناباروری و یا خونریزی‌های نامنظم به صورت لکه بینی باشد، افزود: همچنین با توجه به به عضوی که درگیر بیماری می‌شود، علائم مربوط به سیستم گوارشی یا مجاری ادراری نیز ممکن است دیده شود.

تشخیص اندومتریوز

او در رابطه با تشخیص این بیماری اظهار کرد: در مرحله اول، سونوگرافی به صورت پیشرفته و نه معمولی، نقش مهمی دارد که علاوه بر رحم و تخمدان، حدود ۱۲ نقطه آناتومیک دیگر از جمله روده بزرگ، حالب، مثانه و دیگر اعضا را باید شامل شود.رئیس انجمن اندومتریوز ایران ادامه داد: بدیهی است که در خانم‌ها این سونوگرافی به صورت «ترانس واژینال» و در دختران به صورت «ترانس رکتال» انجام می‌شود؛ همچنین، قسمتی از این بررسی از روی شکم و برای دیدن احشای شکمی صورت می گیرد.

دکتر البرزی با اشاره به اینکه از MRI به صورت اقدام تکمیلی در تشخیص این بیماری در بعضی اوقات استفاده می شود، افزود: برای تشخیص، اندازه‌گیری هورمون AMH که نشان‌دهنده ذخیره تخمدان است، در این بیماران الزامی است؛ چراکه این بیماری می‌تواند آسیب جدی به ذخیره تخمدان برساند.

به گفته استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شیراز استفاده از بیومارکرها در «آزمایش های خونی» بیشتر برای پیگیری بیماران کمک‌کننده است و آزمایش های خونی نیز برای تشخیص به کار می‌رود.

ارتباط آندومتریوز با نازایی

عضو پیوسته هیات رئیسه انجمن آندومتریوز و آدنومیوز و رئیس سابق انجمن آسیایی آندومتریوز، در خصوص ارتباط اندومتریوز و ناباروری توضیح داد: علت ناباروری ناشی از اندومتریوز می‌تواند با مکانیزم‌های متعددی ایجاد شود و منجر به (ناباروری یا کاهش قدرت باروری) شود؛ همچنین باید تاکید کرد اندومتریوز برابر با نازایی صد درصدی نیست.
دکتر البرزی به چالش‌های درمانی این بیماری در ایران و جهان اشاره کرد و افزود: نخستین تاثیر این بیماری بر بیماران، دردهای شدید و همچنین توام بودن آن با بیماری‌های خود ایمنی است که می‌تواند علائم دیگری را نیز برای بیمار به همراه داشته باشد و به دلیل مزمن بودن، منجر به آثار روحی و روانی برای بیمار شود.

او در ادامه به اهمیت آگاهی‌بخشی عمومی در مورد این بیماری شایع پرداخت و استفاده از ظرفیت های رسانه ای، همچنین برگزاری کلاس‌های آموزشی در مدارس متوسطه دختران و دانشگاه‌ها را از جمله اقدامات موثر در این زمینه برشمرد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در پاسخ به سوالی در خصوص نقش سبک زندگی در کاهش علائم این بیماری گفت: این بیماری بستگی زیادی به نوع سبک زندگی، ندارد و به صورت علمی ثابت نشده است که تغییر سبک زندگی در زیاد شدن یا کم شدن علائم آن موثر باشد؛ با این حال، به طور کلی ورزش و غذای سالم برای سلامتی کلی بدن مفید است.

راه های درمان اندومتریوز

دکتر البرزی در خصوص درمان اندومتریوز اظهار کرد: درمان این بیماری بستگی به علائم بیمار دارد، به طور کلی، درمان اولیه در مورد بیمارانی که دچار درد هستند، درمان دارویی است؛ مگر در موارد خاصی که نیاز به جراحی وجود دارد.

او تصریح کرد: این موارد شامل شکست درمان دارویی، درگیری حالب به کلیه، درگیری حفره روده بیش از ۵۰ درصد، درگیری اعصاب لگن و بعضی موارد خاص دیگر است؛ جراحی در این لازم است از سوی جراح با مهارت کافی در این زمینه انجام شود، چرا که این عمل در واقع سخت‌ترین عمل در رشته زنان محسوب می شود.

دکتر البرزی در مورد درمان ناباروری ناشی از اندومتریوز گفت: در مواردی که بیمار به ناباروری مبتلا باشد، اغلب از روش‌های درمان کمک باروری استفاده می‌شود و درمان لاپاراسکوپی نیز در مواد کم و خاص صورت می‌گیرد.

شیراز، قطب پیشرفته درم ان اندومتریوز

استاد تمام دانشگاه علوم پزشکی شیراز در بخش دیگری از صحبت های خود با اشاره به اینکه شیراز قطب اندومتریوز کشور است، بیان کرد: شیراز به‌عنوان قطب درمان اندومتریوز در کشور شناخته می‌شود و هر ساله تعداد زیادی از بیماران از نقاط مختلف ایران برای درمان به این شهر مراجعه می‌کنند، همچنین کشور ایران در زمینه درمان این بیماری نیز در زمره کشورهای پیشرو قرار دارد.

اندومتریوز یک بیماری مرتبط با دستگاه تناسلی زنان است که در آن بافتی مشابه با پوشش داخلی رحم (آندومتر) در خارج از رحم رشد می‌کند. 

همچنین ببینید

24 تا 30 اردیبهشت ماه هفته ملی جمعیت

24 تا 30 اردیبهشت ماه هفته ملی جمعیت

    برای مشاهده مطالب مرتبط اینجا کلیک کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

یک × 4 =