اقدامات مدیریت اضطراری گردشگری در زمان جنگ و تمهیدات بعد از آن

اقدامات مدیریت اضطراری گردشگری در زمان جنگ و تمهیدات بعد از آن

به گزارش خبرنگار مهر، آغاز جنگ تحمیلی از سوی رژیم غاصب صهیونیستی باعث شد در همان روزهای نخست، حمل و نقل هوایی کشور متوقف و بحران‌های جدی در حوزه گردشگری به وجود آید یکی از موضوعات مهم در این ایام لزوم حفظ آرامش گردشگران داخلی و خارجی در جامعه و تلاش برای رفع مسائل و مشکلات مرتبط با گردشگری بود. به همین منظور ضمن اعلام وضعیت آماده باش به همه مجموعه‌ها و عوامل خدمات رسانی ستادی و استانی جلسه مدیریت بحران معاونت گردشگری برگزار شد.

خروج ۳۰ هزار مسافر خارجی از مشهد

معاونت گردشگری وزارت میراث فرهنگی درباره این دوازده روز و اقدامات پس از آن گزارشی را منتشر کرده است در این گزارش آمده که چالش‌های جدی پیش روی معاونت گردشگری مربوط به حضور ده‌ها هزار مسافر خارجی جامانده در شهرهای مختلف و درخواست‌های مکرر آنها برای خروج در کنار ده‌ها هزار مسافر ایرانی بود که در کشورهای مختلف جا مانده بودند به عنوان نمونه می‌توان به حدود ۳۰ هزار مسافر خارجی از کشورهای عراق، کویت، بحرین و عربستان در مشهد و نظایر آن اشاره کرد.

همچنین در این بین بیش از ۷ هزار مسافر در جزیره کیش و سایر جزایر خلیج فارس قصد بازگشت به سرزمین اصلی را داشتند. لغو تورها و مسافرت‌ها و فشار وارده به آژانس‌های مسافرتی در کنار میلیون‌ها مسافر خارج شده از تهران انجام شده بود و باید به آنها خدمات رسانی انجام می‌شد همچنین باید مدیریت اسکان اضطراری برای هر یک از آنها اتفاق می‌افتاد.

خروج ایمن گردشگران خارجی از ایران

از جمله اقدامات اضطراری برای خروج ایمن گردشگران خارجی از ایران مربوط می‌شد به زمانی که مسافران در شهر مشهد در لابی هتل‌ها ازدحام کرده و درخواست انتقال به مرزها را داشتند در این زمینه با وزارت امور خارجه برای اطلاع رسانی به گردشگران برگزاری جلسات کمیسیون امنیت گردشگران خارجی به منظور شناسایی اتباع خارجی هماهنگی لازم انجام شد.

همچنین همزمان با حمله رژیم صهیونیستی؛ معاونت گردشگری میزبان نشست فعالان گردشگری سلامت کشورهای عضو اکو در همدان بود. این نشست با صدور بیانیه‌ای به کار خود پایان داد و در روز آخر نشست، همه مهمانان خارجی به تهران منتقل و سپس با اتوبوس به مرز باجگیران اعزام شدند تا به کشورهای مبدا بازگردانده شوند.

با دبیرخانه مناطق آزاد و جامعه هتلداران کیش برای اقامت رایگان مسافران هماهنگی شد. همچنین برای ساماندهی هفت هزار مسافر جامانده در جزیره کیش و سایر جزایر با تأمین اتوبوس برای انتقال مسافران از بندر آفتاب تا بندرعباس و با سازمان بنادر جهت افزایش شناور و لندی گراف هماهنگی شد.

ضمن اینکه با جامعه هتلداران بندرعباس برای همکاری در اسکان مسافران در شهر بندرعباس هماهنگی لازم انجام گرفت.

رام‌های قطار بندرعباس به تهران از طریق شرکت راه آهن افزایش یافت. همچنین در هماهنگی با جامعه هتلداران کیش برای پلکانی شدن اقامت پس از سه روز از رایگان، به هشتاد درصد و پس از پنجاه درصد تخفیف جهت تخلیه کامل جزیره انجام گرفت.

تفویض اختیار برای تسریع در تصمیم گیری ها

در جلسه اضطراری ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر به ریاست وزیر میراث فرهنگی و با حضور آنلاین مدیران استان‌ها موضوعاتی مورد تدبیر قرار گرفت که از آن جمله می‌توان به تفویض اختیار لازم برای تسریع در تصمیم گیری ها، حضور مستمر مدیران در استان‌ها و جلب رضایتمندی حداکثری اربابان رجوع، تصمیم گیری در خصوص مشکلات استان‌ها به خصوص مسافران استان‌های مسافرپذیر و تصویب راه حل های پیشنهاد شده توسط ستاد سفر استان‌ها، بررسی وضعیت تأمین کالاهای اساسی و سوخت در استان‌ها و ارائه جهت خدمت رسانی مناسب توسط مقام عالی وزارت، تاکید بر نظارت بر رعایت نرخ مصوب در هتل‌ها و تسهیلات گردشگری، تدوین و ابلاغ تمدید سه ماهه کلیه مجوزهای تأسیسات گردشگری اشاره کرد.

هزاران تور در ایام جنگ دوازده روزه کنسل شدند این لغو گسترده سفر، منجر به کنسلی بسیاری از بلیت‌های پروازی به ویژه در پروازهای دارای کانکشن خارجی و در نتیجه جا ماندن تعداد زیادی مسافر شد. از سوی دیگر رزروهای انجام شده در واحدهای اقامتی نیز لغو شده بودند. و خسارت‌های قابل توجهی به تأسیسات گردشگری وارد شد.

در پی این اتفاقات حجم زیادی از شکایات مسافران به سامانه‌های وزارتخانه ارسال شد اما به دلیل کمبود نیروی انسانی ناشی از دورکاری و محدودیت‌های منابع انسانی پاسخگویی به شکایات با دشواری جدی مواجه بود.

با توجه به اینکه به دلیل شرایط ناشی از تجاوز به کشور وضعیت مسافران و گردشگران که در سفر بودند با چالش روبرو شده بود؛ بخشنامه‌ای به ادارات کل استان‌ها و مناطق آزاد تجاری ابلاغ شد که بر اساس آن مستند به مقررات، کلیه تأسیسات گردشگری و دفاتر خدمات مسافرتی مکلف بودند در صورت انصراف گردشگر بدون کسر جریمه، مبلغ پرداختی را به گردشگر بازگردانند.

هتل‌های بسیاری از استان‌ها ۲۰ تا ۹۰ درصد تخفیف ارائه کردند و در برخی شهرهای مهم گردشگری مانند لنگرود، صومعه سرا در استان گیلان، تنکابن، رامسر، چالوس نوشهر در استان مازندران اقامت به صورت رایگان فراهم شد. همچنین در برخی استان‌ها اقامتگاه‌های بوم گردی نیز به صورت رایگان میزبان مهمانان بودند این اقدامات نشان دهنده درک عمیق فعالان صنعت گردشگری از مسئولیت اجتماعی و فراتر رفتن آنها از منافع اقتصادی و همچنین تجلی حس نوع دوستی است.

درخواست تعلیق عضویت رژیم صهیونیستی از UN TOURISM

درخواست تعلیق عضویت رژیم صهیونیستی از سازمان جهانی گردشگری و مکاتبه رسمی برای محکومیت تجاوز رژیم اشغالگر توسط معاونت گردشگری انجام گرفت. ستاد سفر در شهرهای مرزی برای ارائه خدمات مسافران و اتخاذ تدابیر جهت توقف سفرهای پیله وری به منظور جلوگیری از ازدحام در مرزها تشکیل شد.

تشکیل کمیته بررسی خسارات واریزی به آژانس‌ها و تأسیسات گردشگری و اقدامات خودجوش و کمپین‌های حمایتی فعالان گردشگری در این مدت، از موارد مهم و قابل توجه در این زمینه است. همچنین کمیته معاونت گردشگری و مدیران کل مربوطه به محض اطلاع از وضعیت جنگ، برای برنامه ریزی و تقسیم وظایف میان ادارات کل تشکیل شد.

گردشگری جزو صنایع حساس بوده و در سال‌های اخیر به دلایل مختلف مانند حوادث طبیعی، سیل، شیوع بیماری کرونا و نظایر آن دچار رکود شده است در حملات اخیر رژیم غاصب صهیونیستی نیز فشار اقتصادی بر فعالان این صنعت مضاعف شد.

چند پیشنهاد برای آینده

بنابراین از آنجا که فعالان گردشگری به رغم این مشکلات، همکاری کاملی را در خدمات رسانی به عموم مردم و تقویت همکاری داشته‌اند؛ به منظور حمایت از تأسیسات و فعالان این حوزه پیشنهاد شده است؛ کمیته بررسی خسارات وارده به کلیه تأسیسات گردشگری و جمع بندی میزان خسارات جهت ارائه به هیئت وزیران تشکیل شود.

همچنین بسته‌های حمایتی از صنعت گردشگری در حوزه تسهیلات بانکی، استمهال بیمه تأمین اجتماعی و معافیت‌های مالیاتی تأسیسات گردشگری تا پایان سال ۱۴۰۴ تدوین می‌شود ضمناً با توجه به پیش بینی کاهش ورود گردشگر خارجی در فصول آینده به کشور، تدابیر لازم برای تکیه بر گردشگری داخلی و رونق آن می‌تواند جبران خسارت‌های احتمالی به صنعت و اقتصاد گردشگری باشد.

همچنین ببینید

سفرهای جمعی و پیوند اجتماعی: اتوبوس به عنوان عامل ارتباط

سفرهای جمعی و پیوند اجتماعی: اتوبوس به عنوان عامل ارتباط

سفر گروهی علاوه بر تغییر روحیه، با خلق تجربیات مشترک، روابط و پیوندهای اجتماعی را نیز تقویت می‌کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − هفت =