رئیسکل سازمان نظام پرستاری گفت: سازمان نظام پرستاری یک سازمان مستقل است که با همکاری وزارت بهداشت مشکلات صنفی پرستاران را پیگیری می کند. البته هدف از رفع مشکلات پرستاران بهبود کیفت خدمات مراقبتی برای مردم است.
بهگزارش روابطعمومی سازمان نظام پرستاری، دکتر احمد نجاتیان در دیدار با رئیس و مدیران دانشگاه علوم پزشکی، رئیس جمعیت هلال احمر، اعضای هیئتمدیره نظام پرستاری بابل که با حضور فرهاد کرد عضو شورای عالی سازمان نظام پرستاری همراه بود، بر استقلال سازمان نظام پرستاری و همکاری با دولت برای رفع مشکلات صنفی پرستاران تاکید کرد.
وی بیان کرد: در دوره ششم سازمان نظام پرستاری دیدگاه ما تعارض نیست. سازمان نظام پرستاری مستقل است و پیگیر منافع صنفی پرستاران هستیم، اما آن را در کنار دولت پیش میبریم. این نگاه در دولت چهاردهم بسیار تقویت شد و معتقد هستیم که این نگاه راهحل است.
وی ادامه داد: شعار هفته سلامت اعلام میکند که هر بخشی حرفه جدایی دارد، اما همه برای هدف سلامت جامعه تلاش میکنند و یادآوری میکند فلسفه وجودی همه حرفههای این حوزه موضوعی به نام سلامت مردم است. برای مثال اگر دغدغه حرفه پرستاری را داریم، اگر دغدغه معیشت پرستاران را داریم باید نگاه کنیم این موضوع چه اندازه به سلامت مردم برمیگردد و به رضایت مردم توجه دارد.
رئیسکل سازمان نظام پرستاری افزود: خوشبختانه بر اساس آماری که در این جلسه اعلام شد، اولویت رئیس و مسئولان دانشگاه علوم پزشکی بابل نیروی انسانی است و این موضوع بسیار ارزشمند است. میدانیم با شرایط سختی در دانشگاهها، پرداخت بهروز، حتی بهصورت علیالحساب به پرسنل نشان میدهد که دانشگاه به فکر نیروهاست و این موضوع بسیار ارزشمند است.
وزیر بهداشت به معیشت پرستاران توجه دارد
نجاتیان اضافه کرد: دکتر ظفرقندی بدون اغراق همواره درباره نیروی انسانی و بهخصوص پرستاران دغدغه داشته و دارد و در جریان انتخاب وزیر بهداشت نیروی انسانی جزو برنامههای ایشان بود و از ایشان تشکر میکنیم که توانست دولت را راضی کند تا مطالبات پرستاران پرداخت شود.
وی اظهار کرد: از زمانی که دولت چهاردهم روی کار آمد شاهد حرکت خوبی بودیم، بخش عظیمی از مطالبات در همه حوزههای سلامت تسویه شد. ابتدای دولت چهاردهم مطالبات پرستاران به 9 ماه معوقات رسیده بود و حتی در بعضی از دانشگاهها این عدد به ۱۸ ماه رسیده بود اما اسفند ماه بر اساس آماری که داده شد متوسط معوقات به 6 ماه رسید و این تلاش بزرگی است.
رئیسکل سازمان نظام پرستاری بیان کرد: اضافه کار پدیده نامیمونی در نظام سلامت است. هیچکس علاقه ندارد اضافه کار بماند، اما بهدلیل کمبود نیرو مجبور هستیم. زمانی که دولت چهاردهم روی کار آمد، هم متوسط مبلغ اضافه کار حدود ۲۵ هزار تومان بود و هم چندماه معوق شده بود و هم اجباری بود، امروز خوشبختانه هم معوقات کاهش پیدا کرده و هم متوسط مبلغ اضافه کار 2.5 برابر شده است و هم در بودجه عمومی دولت قرار گرفت.
نجاتیان گفت: این اتفاق حاصل تلاش وزیر بهداشت و دولت بود که خوشبختانه به ثمر رسید. در دوره ششم سازمان نظام پرستاری دیدگاه ما تعارض نیست. مستقل هستیم و پیگیر منافع صنفی پرستاران هستیم، اما آن را در کنار دولت پیش میبریم. این نگاه در دولت چهاردهم بسیار تقویت شد و معتقد هستیم که این نگاه راهحل است.
وی اضافه کرد: ما دولت را درک میکنیم و دولت هم از سازمان نظام پرستاری مشورت میخواهد و خوشحال هستیم که این روند در دانشگاهها هم ایجاد شده است. دستورالعمل شورای هماهنگی هیئتمدیرههای نظام پرستاری هم در همین راستا ابلاغ شد. در زمان اعتراضات شاهد بودیم که بدترین اتفاق نبود ارتباط بین مدیران و پرستاران بود.
خدمات پرستاری باید در برنامه پزشک خانواده تعریف شود
رئیسکل سازمان نظام پرستاری افزود: سازمان نظام پرستاری در جهت برنامههای سلامت محور دو موضوع را به وزارت بهداشت پیشنهاد داده است. برای مثال در حوزه پزشک خانواده و نظام ارجاع باید خدمات پرستاری را بازتعریف کنیم. مراقبتهای در منزل اصلا در زنجیره ارجاع جایگاهی ندارد، در صورتی که نقش مهمی دارد.
نجاتیان ادامه داد: در روزهای آینده یک نشست سیاستی با همکاری معاونت پرستاری وزارت بهداشت برگزار خواهیم کرد بر این مبنا اگر تحولی در نظام سلامت قرار است اتفاق بیفتد و پزشک خانواده قرار است اجرا شود، نقش خدمات پرستاری در این زنجیره چیست.
موافقت بیمه سلامت با پوشش بیمهای خدمات مراقبت در منزل
وی گفت: امسال یکی از اهداف سازمان نظام پرستاری پیگیری پوشش بیمهای خدمات مراقبت در منزل است و خوشبختانه بیمه سلامت قبول کرده این کار را انجام دهد. ما هم در کنار دولت سعی میکنیم به اهدافش که نظارت، دسترسی مردم و کاهش پرداخت هزینهها از جیب مردم است، کمک کنیم.
رئیسکل سازمان نظام پرستاری بیان کرد: دیدارهایی که در سطح استانها میرویم هم برای قدردانی از زحمات همکاران در بیمارستانها است و هم اینکه نکاتی که باید در سطح ملی پیگیری کنیم بهتر ببینیم.
نجاتیان ادامه داد: یکی از اولویتهای سازمان نظام پرستاری کمبود نیرو است. آمار نسبت پرستار به تخت در بابل تقریبا در حد میانگین کشوری است. این عدد اصلا خوب نیست. چه برسد به اینکه در استانهای دیگر مانند هرمزگان با کمبود وحشتناک نیرو مواجه هستیم.
وی گفت: برای مثال در یک بخش جراحی با ۱۵ بیمار جراحی که چهار نفر از آنها بیمار آیسییو هستند فقط یک پرستار حضور داشت و این موضوع باعث آسیب به مردم میشود.
وی افزود: بهنظر میرسد باید سازمانهایی مانند سازمان امور اداری و استخدامی برای رفع کمبود پرستار کاری کنند. البته فقط بحث مجوز جذب نیست، در بعضی از مناطق رغبتی برای حضور نیروها نیست و باید به راهکارهای دیگری مانند موضوعات رفاهی، مسکن، ارتقای شغلی و … هم فکر کنیم که جذابیت را بالاتر ببریم. به هر حال دولت هم تا حدی میتواند حقوق و اضافهکار و … بدهد و باید روش های دیگری برای نگهداشت و افزایش جذابیت حرفه پرستاری ایجاد کنیم.
گفتمان جامعه پرستاری باید مردم محور باشد
دکتر نجاتیان همچنین در نشست دیگری در جمع مترون ها و سرپرستاران بیمارستانهای بابل گفت: باید گفتمان خود را مردم محور و جامعه محور کنیم، جامعه این گفتمان را بیشتر میپذیرد.
وی افزود: مادامی که گفته شود کمبود پرستار مشکل پرستاران است شاید چندان توفیقی نداشته باشد، اما وقتی گفته میشود یک پرستار بهجای مراقبت از پنج بیمار امروز به ۱۰ بیمار در بخشهای مختلفی مانند عفونی یا جراحی ارائه خدمت میکند به این معنی است که تعداد بیمار هر پرستار دو برابر شده است، اما بر اثر فشار کار کیفیت خدمات پایین میآید و بیمار آسیب خواهد دید.
خروج پرستاران از این حرفه نگران کننده است
وی اضافه کرد: گفتمان امروز این است که مردم آسیب میبینند. سیر خروجی پرستاران در کشور بهشدت زیاد شده است و در بازدید از هر بیمارستان این موضوع ملموس است و متاسفانه بر اساس گزارش مترونها شاهد خروج نیروی کار بهدلیل مهاجرت یا … هستیم و این موضوع در بعضی از بیمارستانها باعث تعطیلی بخشها شده است.
وی بیان کرد: هدف از دیدارهای استانی ارتباط نزدیک با جامعه پرستاری است که هم گزارشی از اتفاقاتی که در حوزه پرستاری در کشور در جریان است بدهیم و هم بهطور ملموستر است مشکلات پرستاری را ببینیم تا بتوانیم در جایی که لازم است نماینده پرستاران برای رساندن حرفهای آنها باشیم.
وی ادامه داد: سال گذشته، سال پر چالشی بود و در کشور شاهد اعتراضات بیسابقهای بودیم. دلیل آن هم بی توجهی طولانی به پرستاری بود و شاهد انباشته شدن مطالبات پرستاران بودیم که سال گذشته در نهایت خود را بهشکل اعتراض نشان داد.
وی گفت: یکی از عمدهترین مسائلی که با آن مواجه هستیم، کمبود پرستار است که باعث مشکلات بیشتری مانند فرسودگی شغلی، اضافهکار اجباری و … میشود. امیدواریم امسال بتوانیم در زمینه استخدام نیرو گامی رداریم و همچنین برنامههایی در حوزه بازنشستگی داریم.
رئیسکل سازمان نظام پرستاری ادامه داد: مجموعه سازمان نظام پرستاری و هیئتمدیرههای آن در سطوح ملی، استانی و منطقهای برای پرستاران در حال تلاش هستند. چندی پیش با روسای هیئتمدیره استان مازندران دیداری با استاندار داشتیم که قول دادند در حوزه رفاهی کارهایی انجام دهند. نامهنگاری آن هم انجام شده تا بتوانیم در سطح استان مازندران مرکز رفاهی مناسبی را برای پرستاران استان و دیگر پرستاران ایجاد کنیم.