هشدار درباره مصرف خودسرانه داروهای ضداسید معده و پیامدهای آن/اهمیت تشخیص زودهنگام در بهبود سرطان معده

هشدار درباره مصرف خودسرانه داروهای ضداسید معده و پیامدهای آن/اهمیت تشخیص زودهنگام در بهبود سرطان معده

 

به گزارش وبدا، دکتر «وحید زنگوری»، متخصص جراحی عمومی و فلوشیپ جراحی سرطان با معرفی مهم ترین نشانه های ابتلا به سرطان معده، داشتن یک سبک زندگی سالم را راهکاری عملیاتی برای پیشگیری از این بیماری عنوان کرد.

شناسایی زودهنگام و به موقع؛ کلید بهبودی و امیدبخشی

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز ضمن بیان این موضوع که سرطان معده روند رشد آهسته ای را طی می کند، شناسایی زودهنگام و به موقع را موجب پیشرفت قابل توجه در روند بهبودی و درمان بیماران دانست و گفت: طی سال های گذشته سرطان معده از رتبه نخست شایع ترین سرطان دنیا، به رتبه پنج رسیده و یافته های پژوهشی در ایران نیز از جای گرفتن این سرطان در رتبه های چهار تا پنج از لحاظ شیوع در میان ایرانیان خبر می دهد؛ اما از نظر میزان مرگ و میر مبتلایان، این بیماری همچنان در صدر سرطان ها در دنیا قرار دارد.

دکتر زنگوری ادامه داد: در کنار این آمارها خوب است به این نکته نیز توجه داشته باشیم که با پیشرفت علم در سال های اخیر، امید به زندگی در بیماران مبتلا به سرطان معده، با رشد حدود دو برابری، به 30 درصد افزایش یافته و در این زمینه، تشخیص به موقع، مهم ترین موضوع مورد توجه و افزایش امیدها در این زمینه است.

دردهای طولانی مدت در ناحیه زیر جناغ سینه را جدی بگیریم

پزشک فلوشیپ جراحی سرطان در دانشگاه علوم پزشکی شیراز افزود: اگرچه سرطان معده در مراحل ابتدایی نشانه مشخصی ندارد، اما مواردی نیز می تواند به عنوان زنگ هشدار، به تشخیص به موقع منجر شود که نخستین مورد، دردهای طولانی مدت در ناحیه زیر جناغ سینه است.

او با بیان اینکه مواجهه با چنین دردهایی نباید موجب نگرانی افراد شود، توضیح داد: این دردها در اثر طیف وسیعی از عوامل ایجاد می شود که از اضطراب تا تومورها را در بر دارد و در بیشتر موارد نیز ناشی از زخم های اثنی عشر است که به کمک درمان های معمولی قابلیت بهبودی دارد، اما در صورت مزمن شدن، همچنین در سنین بالای 45 سال، در صورت مشاهده کم خونی در فرد مبتلا و همراه بودن با تهوع و استفراغ خونی، به صورت جدی تری از سوی پزشک پیگیری می شود.

دکتر زنگوری همچنین به کاهش وزن به میزانی که معادل بیش از 10 درصد وزن، در بازه زمانی کمتر از 6 ماه و غیر مرتبط با رژیم های لاغری باشد را دیگر نشانه هشدار دهنده ای برشمرد که لازم است جدی گرفته شود و اضافه کرد: کم خونی ها به ویژه در آقایان و از نوع فقر آهن؛ تهوع و استفراغ بدون دلیل مشخص که به مرور نیز در فاصله های زمانی کمتری تکرار شود و هرگونه خونریزی دستگاه گوارش در استفراغ یا مدفوع، دیگر نشانه های هشدار دهنده در زمینه سرطان معده است.

آیا ابتلا به عفونت های معده نگران کننده است؟

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه به عوامل زمینه ساز ابتلا به سرطان معده پرداخت و با اشاره به عفونت های اچ پایلوری معده در ردیف این عوامل گفت: عفونت معده به تنهایی نمی تواند عامل ابتلا به سرطان معده محسوب شود؛ اما خطر تبدیل محیط معده به محیط سرطانی را تا سه برابر افزایش می دهد، با این وجود روند درمان این عفونت ها تنها با تشخیص پزشک قابل پیگیری است.

پزشک فلوشیپ جراحی سرطان در دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ثبت بالاترین آمار ابتلا به عفونت معده در کشورهای آفریقایی و در عین حال کمترین آمار سرطان معده در این کشورها را گویای این موضوع دانست که ابتلا به این عفونت ها نمی تواند به تنهایی به عنوان عاملی نگران کننده در نظر گرفته شود.

او کاهش اسیدهای ضروری در محیط معده را از دیگر عوامل زمینه ساز عنوان کرد و ادامه داد: یکی از مواردی که متاسفانه در عموم جامعه شاهد آن هستیم، مصرف بی رویه، خودسرانه و طولانی مدت داروهای ضد اسید معده است که با از بین بردن اسیدهای ضروری معده، موجب رشد باکتری های غیرمفید در محیط معده و تبدیل شدن به خطر تومورهای سرطانی می شود.

سیگار و سرطان معده

مصرف دخانیات، پیشینه خانوادگی ابتلا به سرطان معده و همچنین پولیپ های معده که اغلب به صورت خوش خیم بروز پیدامی کند، از دیگر مواردی بود که دکتر زنگوری به آنها اشاره کرد.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه با معرفی روش هایی که می تواند ما را در برابر این بیماری محافظت کند، توضیح داد: داشتن یک سبک زندگی سالم با پرهیز از دخانیات، ورزش منظم و افزایش مصرف میوه و سبزی در برنامه غذایی روزانه، گام هایی عملیاتی و کارآمد در این زمینه است که توصیه می شود با توجه بیشتری در برنامه روزمره گنجانده شود.

همواره غذاهای تازه مصرف کنیم/ از ترشی ها و غذاهای دودی پرهیز کنیم

او یادآور شد: یکی از مواردی که در دهه های اخیر به کاهش روند ابتلا به سرطان معده منجر شده، اختراع یخچال و در پی آن، افزایش امکان مصرف غذاهای تازه تر بوده که بر همین اساس لازم است به یاد داشته باشیم مصرف غذاهای تازه، با تاکید بر مصرف میوه ها و سبزی ها، از جمله اقدامات پیشگیرانه در زمینه کاهش خطر سرطان معده است. پرهیز از مصرف زیاد ترشی ها و غذاهای حاوی نشاسته بالا، پرهیز از غذاهای دودی شده و غذاهای سرخ شده، دیگر توصیه های این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز برای کاهش خطر ابتلا به سرطان معده بود.

دکتر زنگوری با اشاره به تقسیم بندی درجه ابتلا به سرطان معده در چهار دسته مختلف تاکید کرد: تشخیص در مرحله ابتدایی، شانس بهبودی را تا 95 درصد افزایش می دهد؛ این در حالی است که در مرحله پیشرفته این میزان به کمتر از 10 درصد کاهش می یابد و همین امر ضرورت توجه جدی تر افراد به نشانه های هشدار دهنده یاد شده را افزایش می دهد.

همچنین ببینید

ارائه گزارش اقدامات وزارت بهداشت در حوزه خدمات سلامت به اتباع خارجی در تیرماه ۱۴۰۴

ارائه گزارش اقدامات وزارت بهداشت در حوزه خدمات سلامت به اتباع خارجی در تیرماه ۱۴۰۴

وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در گزارشی، بخشی از اقدامات انجام‌شده در حوزه ارائه خدمات سلامت به اتباع خارجی در تیرماه ۱۴۰۴، به‌ویژه در استان‌های خراسان رضوی، سیستان و بلوچستان و خراسان جنوبی را تشریح کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × چهار =