بازگشت‌ناپذیری آسیب‌های نخاعی در جابه‌جایی غیرحرفه‌ای

بازگشت‌ناپذیری آسیب‌های نخاعی در جابه‌جایی غیرحرفه‌ای

دکتر کوروش کریمی یارندی، بازرس انجمن جراحان مغز و اعصاب ایران در گفت و گو با خبرنگار وبدا با اشاره به تأثیرات روانی جنگ ۱۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه کشورمان اظهار داشت: در جریان این بحران، امدادرسانی و روند درمان برخی بیماران دچار وقفه شد.

وی افزود: بسیاری از بیماران به دلیل نگرانی از شرایط جنگی، ترجیح دادند تهران را ترک کنند، و همین موضوع موجب اختلال جدی در ادامه درمان آنان شد.

دکتر کریمی با هشدار نسبت به آثار روانی این جنگ تحمیلی ۱۲ روزه خاطرنشان کرد که ما در پزشکی مفهومی داریم به نام خطای شناختی. این خطا زمانی رخ می‌دهد که در ارزیابی شدت یک رویداد دچار بزرگ‌نمایی یا تحلیل نادرست می‌شویم. به‌طور مثال، آمار تلفات در این جنگ ۱۲ روزه اگرچه تلخ و تکان‌دهنده است، اما تفاوت چشم‌گیری با آمار تصادفات جاده‌ای ایام نوروز ندارد.

او ادامه داد: با این حال، ترس عمومی ناشی از فضای رسانه‌ای و حملات، به‌شدت افزایش یافته و همین امر می‌تواند به تصمیم‌های عجولانه و نادرست منجر شود.

بازرس انجمن جراحان مغز و اعصاب با تأکید بر ضرورت حفظ ارتباط بیماران خاص با مراکز درمانی گفت: در رشته ما، دسترسی به بیمار در لحظه بسیار حیاتی است. اگر بیماری که ضایعه مغزی دارد دچار تشنج، هیدروسفالی یا خونریزی مغزی شود باید سریعاً به پزشک متخصص دسترسی داشته باشد.

دکتر کریمی بر این باور است که دور شدن از پزشک معالج یا رفتن به مناطق دورافتاده ممکن است جان بیمار را به خطر بیندازد.

او ادامه داد: در بسیاری از شهرهای کوچک نیز پزشکان مغز و اعصاب مجرب حضور دارند اما باید توجه داشت که ممکن است از ابتدا در جریان کامل پرونده بیمار نبوده باشند.

بازرس انجمن جراحان مغز و اعصاب ایران تاکید دارد که مشاوره با پزشک معالج پیش از هرگونه جابه‌جایی یا ترک شهر در زمان بحران ها به ویژه جنگ اقدامی عاقلانه و ضروری است.

دکتر کریمی همچنین با تأکید بر آماده‌باش مراکز اورژانس در کشور گفت: در صورت بروز علائمی مانند تشنج، اختلال هوشیاری یا علائم عصبی جدید، باید سریعاً به اورژانس مراجعه و اقدام به تصویربرداری مغزی (مانند سی‌تی‌اسکن) شود که در اکثر شهرهای دارای جمعیت مناسب، تجهیزات لازم برای تشخیص اولیه وجود دارد.

او درباره برخورد با مجروحان جنگی، به‌ویژه آسیب‌های سر و ستون فقرات نیز هشدار داد و تصریح کرد: در جراحی مغز و اعصاب آسیب به ستون فقرات از حساس‌ترین موارد است.

بازرس انجمن جراحان مغز و اعصاب ایران خاطرنشان کرد: کوچکترین جابه‌جایی نادرست مجروح، می‌تواند آسیب نخاعی ایجاد کند که متأسفانه برگشت‌ناپذیر است. بنابراین، حمل مجروحین باید فقط توسط نیروهای آموزش‌دیده اورژانس، آتش‌نشانی و پرسنل حرفه‌ای انجام شود.

وی همچنین درباره خطر تجمع افراد در محل حادثه هشدار و ادامه داد: تجربه نشان داده که رژیم صهیونیستی در برخی حملات، مکان حادثه را دوبار مورد هدف قرار می‌دهد. از این‌رو، تجمع افراد در صحنه نه‌ تنها مانع امدادرسانی می‌شود، بلکه ممکن است تلفات بیشتری ایجاد کند. ضمن اینکه خطر ریزش سازه‌ها نیز باید به‌صورت تخصصی بررسی شود.

دکتر کریمی یارندی در پایان تأکید کرد: در مقابله با شرایط بحرانی باید بر پایه تحلیل علمی و مشورت تخصصی تصمیم گرفت، نه صرفاً با اتکا به فضای روانی و هیجانات عمومی.

او خاطرنشان کرد: حفظ سلامت بیماران، به‌ویژه در حوزه مغز و اعصاب، نیازمند دقت، آرامش و اقدام حرفه‌ای است.

همچنین ببینید

دومین جلسه هماهنگی بین بخشی حمایت‌های روانی اجتماعی بحران تهران برگزار شد

دومین جلسه هماهنگی بین بخشی حمایت‌های روانی اجتماعی بحران تهران برگزار شد

دومین جلسه هماهنگی بین بخشی حمایت‌های روانی اجتماعی بحران تهران با تمرکز بر مداخلات پس از بحران توسط دفتر سلامت روانی اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برگزار شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

1 × 4 =