به گزارش وبدا، دکتر جعفر جندقی پیش از ظهر امروز دوشنبه 1 اردیبهشت ماه 1404 در همایش ملی دستاوردهای سلامت در حوزه گوش و شنوایی همزمان با اولین روز از هفته سلامت در سالن امام جواد(ع) ستاد وزارت بهداشت اظهار داشت: وقتی فردی متولد و در حوزه شنوایی با ناتوانی روبرو است در قالب برنامه سلامت شنوایی و تست های غربالگری با حساسیت و ویژگی های فراوان، اختلالات شنوایی، کم شنوایی و ناشنوایی را تشخیص می دهیم و به سطح بعدی خدمات، ارجاع می دهیم.
وی افزود: برای نوزادان و کودکان دچار اختلالات شنوایی، وسایل کمک شنوایی مورد استفاده و یا تحت عمل کاشت حلزون قرار می گیرد. همچنین سازمانهای مختلف از جمله سازمان بهزیستی کل کشور و هیات امنای صرفه جویی ارزی در معالجه بیماران در کنار ما هستند تا کاشت حلزون شنوایی برای کودکان، رایگان انجام شود.
مدیرکل دفتر مدیریت بیماری های غیرواگیر از مشارکت مردم در برنامه سلامت شنوایی تقدیر کرد و گفت: امیدواریم هزینه این غربالگری نیز در آینده، تامین و انجام آن رایگان شود. همچنین خیرین و نهادهای مختلف، دستگاه های گران قیمت غربالگری را تهیه کرده و در اختیار سازمان بهزیستی و وزارت بهداشت قرار داده اند.
پیشرفت و موفقیت 97 درصدی برنامه سلامت شنوایی در کشور
دکتر جندقی از پیشرفت و موفقیت 97 درصدی برنامه سلامت شنوایی در کشور خبر داد و گفت: کمتر برنامه ای است که اجرا شده که علیرغم هزینه های زیاد، تمام اجزای نظام سلامت از بهورزان، متخصصان و نیروهای انسانی درگیر هستند تا کاشت حلزون در بالاترین سطح و با رعایت استانداردهای علمی روز دنیا در کشور انجام شود.
وی با اشاره به جایگاه اول کشورمان در عمل کاشت حلزون شنوایی در منطقه، گفت: توانایی هایمان در حوزه های تکنولوژی و نیروی انسانی را در اختیار کشورهای منطقه می گذاریم که این موضوع از دستاوردهای مهم نظام سلامت و نظام جمهوری اسلامی ایران است.
مدیرکل دفتر بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت از کم شنوایی حدود 1.5 میلیارد نفر معادل حدود 20 درصد از جمعیت جهان خبر داد و گفت: در سال 2030 این تعداد به حدود 2.5 میلیارد نفر می رسد که روند فزاینده ای دارد. وقتی کشورها به سمت صنعتی شدن می روند، بیماری های غیرواگیر نیز افزایش می یابد.
دکتر جندقی به هزینه کرد سالانه 980 میلیارد دلار برای درمان کم شنوایی در دنیا، اشاره کرد و یادآور شد: در مطالعه ای در یکی از مجلات معتبر دنیا در سال 2017 مشخص شده که کم شنوایی و اختلالات شنوایی، سومین عامل عمر از دست رفته بوده است و در مطالعه ای دیگر در سال 2021، این عامل در چهارمین رتبه قرار داشته است.
وی با بیان اینکه بیش از 50 درصد از موارد کم شنوایی و ناشنوایی در بزرگسالان و 60 درصد در سنین کودکی، قابل پیشگیری است، یادآور شد: برخی کشورهای توسعه یافته هم در برنامه سلامت شنوایی و پیشگیری از اختلالات شنوایی، عملکرد مناسبی نداشته اند و این مشکل، مختص کشورهای توسعه نیافته یا در حال توسعه نیست.
مدیرکل دفتر بیماری های غیرواگیر وزارت بهداشت تصریح کرد: سالانه حدود 5 هزار و 390 و روزانه 14.5 نوزاد معادل 3 تا 5 نوزاد در هر 1000 تولد زنده، جمعیت هدف برنامه سلامت شنوایی هستند و با جمعیت نوزادان بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان اگر بخواهیم محاسبه کنیم این جمعیت به حدود 40 نوزاد در هر 1000 تولد زنده می رسد.
دکتر جندقی از شیوع اختلالات شنوایی در 25 در 1000 کودک در سنین پیش دبستانی و دبستان در کشور خبر داد و گفت: مطالعات مختلفی در کشور انجام و مشخص شده که اختلالات شنوایی در کشور، شیوع بالایی دارد و حتما باید برنامه های غربالگری در مدارس و صنعت، گسترش یابد.
وی در پایان با اشاره به شیوع کم شنوایی در بدو تولد در کشور، خاطرنشان کرد: در کشورمان در هر 100 هزار تولد زنده، 390 مورد کم شنوایی گزارش و شناسایی می شود که این آمار در نوزادان بستری در بخش های مراقبت های ویژه نوزادان 10 برابر و به حدود 3900 نفر می رسد.