سه شنبه , اردیبهشت 23 1404
غدیر مکتبی فکری و اجتماعی برای انسجام مسلمانان

غدیر مکتبی فکری و اجتماعی برای انسجام مسلمانان

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – مرجان سیف الدین: پیامبر اکرم (ص) در واقعه غدیر خم، دست وصی خود را بلند کرد و حضرت علی بن ابی‌طالب (ع) را به عنوان جانشین برحق خود معرفی نمود. ایشان فرمودند: “هر که من مولای او هستم، پس از من علی مولای اوست. خدایا، دوست بدار هر کس علی را دوست دارد و دشمن بدار هر کس علی را دشمن می‌دارد. خدایا، یاری کن هر کس علی را یاری می‌کند و خوار بشمار هر کس علی را خوار می‌شمارد.

کارشناسان معتقدند غدیر تنها یک جشن مذهبی نیست، بلکه مکتبی فکری، سیاسی و اجتماعی است که انسجام و همبستگی مسلمانان را حول محور ولایت تقویت می‌کند و رمز قدرت و عظمت امت اسلامی به شمار می‌رود.

جداسازی دین از سیاست انکار غدیر است

حجت‌الاسلام محمدمهدی طباخیان، پژوهشگر تاریخ اسلام و سیره اهل بیت در گفتگو با خبرنگار مهر غدیر را یک مسئله روز و نماد پیوند دین و سیاست می‌داند و معتقد است که غدیر نشان‌دهنده ولایت به معنای حکومت و مقام معنوی است و جداسازی دین از سیاست، در واقع انکار غدیر محسوب می‌شود.

غدیر مکتبی فکری و اجتماعی برای انسجام مسلمانان

غدیر نقطه کمال دین و خشنودی خداوند است

طباخیان با اشاره به اینکه غدیر نقطه کمال دین و خشنودی خداوند است، ادامه داد: امام رضا (ع) غدیر را روز بشارت، شادی، عبادت و اطعام می‌دانند و تبلیغ آن را واجب می‌شمارند و فرموده‌اند که کسی که غدیر را تبلیغ کند، در زمره شهداست.

این کارشناس مذهبی اضافه کرد: هدف از واقعه غدیر خم فقط انتصاب یک رهبر و مدیر برای جامعه نبود، بلکه غدیر چراغ هدایت برای همه بشریت است. هدف غدیر بازگرداندن انسان‌ها به هدایت و فطرت الهی و جلوگیری از ظلم و فساد و جهل تاریخی بشر در سایه علم، عصمت و مدیریت امام (ع) است.

این پژوهشگر تاریخ اسلام گفت: غدیر نشان‌دهنده ارتباط عمیق میان اصول توحید، نبوت و ولایت است که بحث‌های کلامی و الهیاتی را در دانشگاه‌ها غنا می‌بخشد و به عنوان محور وحدت مسلمانان اهمیت ویژه‌ای دارد.

رمز عید بودن غدیر، کمال دین در سایه تداوم نبوت از طریق امامت است

حجت‌الاسلام مهدی گرجی، دیگر کارشناس مذهبی با اشاره به کتاب «الغدیر» علامه امینی گفت: در این کتاب به اهمیت تاریخی غدیر اشاره شده و آمده است که روز غدیر در تاریخ اسلام موجی ایجاد کرد که هرگز آرام نمی‌شود. در سایه فرهنگ غدیر، عدالت علوی، سبک زندگی رهبری امت، معنویت، دفاع از مظلومان، ظلم‌ستیزی و حق‌طلبی امیرالمؤمنین (ع) باید به دنیا معرفی شود.

وی ادامه داد: رمز عید بودن غدیر، کمال دین در سایه تداوم نبوت از طریق امامت است.

گرجی با بیان اینکه اتحاد، وحدت و هماهنگی بر اصول مشترک می‌تواند پیام غدیر را تقویت کند، گفت: غدیر نماد امامت است و ادامه و استمرار نبوت و رسالت محسوب می‌شود.

این کارشناس مذهبی افزود: همه امامان ما برای معرفی پیام غدیر تلاش کردند. در دورانی که سال‌ها در منبرهای حکومتی بنی‌امیه به امیرالمؤمنین (ع) توهین می‌شد و بیان پیام غدیر ممنوع بود، در زمان‌هایی که شرایط بهتر می‌شد اهل بیت (ع) به تبیین پیام غدیر می‌پرداختند.

وی ادامه داد: امام رضا (ع) در روز غدیر خم خطبه می‌خواندند و مجلس شادی، عبادت و اطعام برگزار می‌کردند و امام هادی (ع) در روز غدیر خم کنار قبر امیرالمؤمنین (ع) زیارت معروف غدیریه را قرائت می‌کردند و در این زیارت، دلایل متعددی برای اثبات امامت و پیام غدیر خم بیان می‌کردند.

در خطبه غدیر، پیامبر اکرم (ص) پس از معرفی پیام غدیر و انتصاب امیرالمؤمنین (ع) به ولایت و امامت، در پایان حدیث غدیر آخرین جانشین خود و آخرین علمدار ولایت و امامت یعنی حضرت مهدی (عج) و منجی اسلام را نیز معرفی کردند.

اساتید دانشگاه نقش کلیدی در تبیین آموزه‌های غدیر برای دانشجویان دارند

جایگاه غدیر در بین استادان دانشگاه بسیار مهم و راهبردی است و به عنوان یک واقعه تاریخی، اعتقادی و فرهنگی که تکمیل دین اسلام را نشان می‌دهد، مورد توجه ویژه قرار دارد. اساتید دانشگاه نقش کلیدی در تبیین آموزه‌ها و درس‌های غدیر برای دانشجویان دارند.

سعید احمد زاده از استادان دانشگاه آزاد با اشاره به اینکه غدیر نه تنها یک رخداد تاریخی بلکه یک سرفصل اعتقادی است گفت: واقعه غدیر مبنای بسیاری از طاعات و رسالت‌های پیامبران به شمار می‌رود و شناخت آن از ضروری‌ترین مباحث اعتقادی است.

این استاد رشته علوم سیاسی افزود: غدیر نمونه‌ای از تعیین رهبری شایسته بر اساس معیارهای الهی است و این موضوع در رشته‌های مدیریت، علوم سیاسی و جامعه‌شناسی بسیار مورد توجه قرار می‌گیرد.

غدیر مکتبی فکری و اجتماعی برای انسجام مسلمانان

وی با تاکید بر اینکه غدیر بر نقش محوری در تکامل دین دارد ادامه داد: واقعه غدیر روزی است که دین اسلام کامل و نعمت الهی بر امت تمام شد، و این موضوع اهمیت بنیادین آن را برای پژوهش‌های دینی و تاریخی دانشگاهیان افزایش داده است.

غدیر خم، الگویی برای جامعه‌سازی بر اساس عدالت و معنویت است و می‌تواند به عنوان الگوی وحدت و همبستگی در میان مسلمانان و حتی بشریت مطرح شود، واقعه غدیر یکی از مهم‌ترین وقایع تاریخ اسلام و هویت اسلام است و بررسی آن برای شناخت ریشه‌های فرهنگی و دینی جوامع اسلامی ضروری است.

همچنین ببینید

کمبود آب روستای «برآباد» شهرستان خواف به طور کامل برطرف می شود

کمبود آب روستای «برآباد» شهرستان خواف به طور کامل برطرف می شود

خواف - مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی در خصوص تنش آبی روستای برآباد گفت: هفته آینده، کمبود آب این روستا به‌طور کامل برطرف خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست − 14 =