
به گزارش وبدا، دکتر محمود شمسی پور اظهار کرد: بر اساس آخرین اطلاعات آماری، تنها در استان چهارمحال و بختیاری بیش از ۹ هزار و ۶۵۶ مورد مزاحمت تلفنی برای اورژانس در نیمه نخست سال ثبت شده که موجب اخلال در روند امدادرسانی شده است.
وی افزود: این تماسها نهتنها خطوط ارتباطی را اشغال میکنند، بلکه باعث کاهش تمرکز اپراتورها، تأخیر در اعزام آمبولانسها و در نهایت، به خطر افتادن جان بیماران واقعی میشوند.
وی خاطرنشان کرد: در برخی از استانها، برای مزاحمان تلفنی احکام قضایی جزای نقدی برای افراد خاطی، شستوشوی آمبولانسها بهعنوان مجازات تکمیلی، انسداد خطوط تلفن مزاحمان و خدمات عمومی در مراکز اورژانس بهعنوان حکم دادگاه صادر گردیده و در استان ما نیز برای برخی از مزاحمان معرفی شده به دادگاه جزای نقدی پنج میلیون تومانی صادر گردیده است.
وی ادامه داد: مزاحمت تلفنی برای اورژانس، اغلب ناشی از کمبود آگاهی اجتماعی، فقدان آموزش در مدارس و خانوادهها، اختلالات روانی یا تنهایی افراد وشوخیهای بیمورد و ناپخته نوجوانان و… می باشد.
دکتر شمسی پور گفت: برای کاهش مزاحمتهای تلفنی، میتوان اقداماتی مثل اجرای کمپینهای آموزشی در مدارس و رسانهها تولید محتوای فرهنگی و هنری با محوریت اهمیت اورژانس، معرفی مزاحمان حرفهای با مجوز دادگاه برای افزایش بازدارندگی اجتماعی و آموزش خانوادهها درباره رفتار مسئولانه در تماس با ۱۱۵ و.. را اجرا نمود.