روزنامه دریا، دغدغه مند حوزه سلامت

روزنامه دریا، دغدغه مند حوزه سلامت

 
 
 

فریده حسن زاده در بازدید از روزنامه دریا و در نشست با یعقوب دبیری نژاد مدیرمسئول و خبرنگاران روزنامه افزود: دغدغه مندی و پیگیری موضوعات مرتبط با بهداشت و درمان باعث رفع مشکلات و حساس شدن مسئولان برای برطرف شدن نواقص می شود و در نهایت ارتقای خدمات به بیماران و افزایش رضایت شان را به همراه دارد.

وی افزود: دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان برای اطلاع رسانی در حوزه های مرتبط با پیشگیری و درمان بیماری ها و… به رسانه ها نیاز دارد .مدیرروابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان اظهارداشت : چالش ها و نقدهای این حوزه که از طریق رسانه ها مطرح می شود را هم پذیرا هستیم و برای بهبود امورات و افزایش خدمات‌رسانی به مردم و بیماران تلاش می کنیم.

وی تاکید کرد: گرچه نمی توان پدیده هایی مانند زیرمیزی و…. که البته در تمام استان های کشور وجود دارد را رد کرد؛ اما در استان هرمزگان، پزشکان متعهد، دلسوز، توانمندی هستند که به درمان بیماران می پردازند که انتظار داریم این پزشکان هم توسط رسانه ها بیشتر معرفی شوند.

حسن زاده افزایش امکانات رفاهی، مسکن، مشوق های مالیاتی و… را در شرایط آب و هوایی گرم هرمزگان را به عنوان عواملی خواند که در ماندگاری بیشتر پزشکان در استان اثرگذار هستند.

یعقوب دبیری نژاد مدیرمسئول روزنامه دریا نیز با قدردانی از مسئولان حوزه بهداشت و درمان استان و کادر درمان که به مردم خدمات‌رسانی می کنند، از اعلام آمادگی این روزنامه برای افزایش تعامل با دانشگاه علوم پزشکی برای اطلاع رسانی بیشتر خبر داد.

دبیری نژاد نقد رسانه ها را باعث پیشرفت و رفع مشکلات در هر حوزه ای واز جمله بهداشت ودرمان عنوان کرد.

وی با قدردانی از خدمات پزشکان متعهد و دلسوز، تأکید کرد: انتظار می رود تمام پزشکان بر اساس سوگندنامه شان و خدمات و امکاناتی که از نظام و کشور در دوران تحصیل شان دریافت می کنند، به مردم و‌بیماران خدمات ارائه دهند.

وی گفت: پدیده زیرمیزی برخی از پزشکان باعث می شود که خانواده هایی که توان پرداخت آن را ندارند، بیمارشان را ازدست دهند و نباید این دریافتی های خارج از عرف و قانون داشته باشیم.

مدیرمسئول روزنامه دریا تأکید کرد: البته بایستی خدمات رفاهی و… برای کادر درمان توسط دولت و مسئولان افزایش یابد و مشکلات شان برطرف شود‌.

همچنین ببینید

حماسه آرامش در دل بحران

حماسه آرامش در دل بحران

در طی دفاع دوازده روز کشور در مقابل حملات ناجوانمردانه و وحشیانه دشمن صهیونیستی، اعضای کادر بهداشت درمان و سلامت ایران و تک‌تک نفرات تیم ملی سلامت بر سر قول و قرار خود با مردم ایران ایستادند و به انجام وظیفه در سنگرهای سلامت پرداختند. احساس مسئولیت، همراهی، همدلی و ایثار اعضای تیم سلامت هزاران قصه و روایت در خود دارد. دراین‌میان برخی افراد با شجاعت، مدیریت، خلاقیت، نوع دوستی یا همدلی خود داستان‌هایی متفاوت و تاثیرگذار را رقم زدند که باید ماندگار شوند. مجموعه گفتگوهای «تاریخ شفاهی سلامت در دفاع ملی» تلاشی است برای روایت قطره‌ای از دریای بی‌پایان حماسه‌های خلق شده در طی این دوازده روز توسط اعضای رده‌های مختلف و رسته های شغلی متفاوت در ساختار نظام سلامت ایران.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیست + چهارده =