خبرگزاری مهر، گروه استانها- فاطمه جعفری*: دهه کرامت، فصلی از نور و رحمت الهی است که با ولادت سراسر شکوه حضرت فاطمه معصومه (سلاماللهعلیها) آغاز میشود و با میلاد فرخنده حضرت علی بن موسی الرضا (علیهالسلام) به اوج میرسد و این دهه، یادآور جلوههای ناب کرامت، مهر، رحمت و فضیلت است که در وجود مبارک این دو گوهر گرانبهای خاندان اهل بیت (علیهمالسلام) متبلور شده است.
دهه کرامت فرصتی است برای بازاندیشی در مفهوم واقعی کرامت انسانی؛ همان فضیلتی که قرآن کریم نیز به آن تصریح کرده و فرموده است: «وَ لَقَدْ کَرَّمْنا بَنی آدَمَ» (اسراء/۷۰)؛ به راستی که فرزندان آدم را کرامت بخشیدیم.
انسان با گوهر کرامت زاده شده و مسیر تکامل او نیز در گرو حفظ و بالندگی این کرامت در پرتو بندگی خداوند و پیروی از اولیای الهی است.
حضرت معصومه (س)، جلوهای از کرامت الهی
حضرت فاطمه معصومه (سلاماللهعلیها)، دختر گرانقدر حضرت موسی بن جعفر (علیهالسلام) و خواهر بزرگوار حضرت علی بن موسی الرضا (علیهالسلام)، بانویی است که به واسطه دانش، ایمان، زهد، عفاف و جایگاه والای معنویاش، به عنوان “کریمه اهل بیت” شناخته شده است.
در مقام و منزلت آن حضرت، همین بس که امام صادق (علیهالسلام) سالها پیش از ولادت او فرمودند:
«آگاه باشید، بهشت هشت در دارد که سه در آن به سوی قم است و از میان فرزندانم بانویی به نام فاطمه در آنجا رحلت میکند که به شفاعت او همه شیعیان ما به بهشت خواهند رفت.»
این بشارت امام معصوم، نه تنها مقام والای حضرت معصومه (س) را در پیشگاه الهی آشکار میسازد، بلکه نقش بیبدیل ایشان در هدایت معنوی امت را نیز یادآور میشود.
سفر پر برکت به قم؛ هجرتی الهی
هجرت حضرت معصومه (س) از مدینه به سوی ایران، در امتداد دفاع از ولایت و امامت بود و در دورانی که حکومت عباسیان عرصه را بر امام رضا (ع) و خاندان او تنگ کرده بود، حضرت معصومه (س) نیز در راستای حمایت از برادر بزرگوارش، عازم طوس شد که هرچند در مسیر سفر، در ساوه بیمار شدند و در نهایت با عشق و علاقه فراوان به قم منتقل شدند و در آنجا رحلت کردند.
مرقد مطهر ایشان، امروز یکی از قطبهای مهم معنوی و علمی جهان تشیع است که دلهای عاشقان را از سراسر دنیا به سوی خود جذب کرده است.
دهه کرامت؛ ترویج ارزشهای ناب اسلامی
دهه کرامت، تنها گرامیداشت چند روز از تقویم نیست؛ بلکه فرصت بیبدیلی برای احیای ارزشهایی همچون
کرامت انسانی، محبت اهل بیت (ع)، مهرورزی و خدمت به مردم، احترام به زنان و دختران، تقویت هویت دینی در جامعه است.
نامگذاری روز ولادت حضرت معصومه (س) به عنوان “روز دختر” در جمهوری اسلامی ایران، تأکیدی است بر نقش والای دختران در جامعه و یادآوری این نکته که بزرگترین سرمایه هر انسان عبودیت و بهرهمندی از عمر در دوران جوانی است و همانطور که شخصیت حضرت معصومه (س) الگویی از دیانت، دانش، عفاف و کرامت بود، دختران امروز نیز باید با الگوگیری از ایشان، راه تعالی و کمال را بپیمایند.
پیوند دهه کرامت با ولادت امام رضا (ع)
دهه کرامت با ولادت امام رضا (ع)، امام رئوف و مهربان، به کمال میرسد؛ امامی که در وصف کرامت او گفتهاند هرکس به زیارتش برود، گناهانش بخشیده میشود و حاجاتش برآورده میشود.
امام رضا (ع) و خواهر گرامیاش حضرت معصومه (س) دو دریای بیکران از رحمت الهیاند که در این دهه مبارک، مؤمنان را به سوی خویش فرا میخوانند.
دهه کرامت فرصتی است تا با تمسک به آموزههای اهل بیت (ع)، کرامت از یاد رفته را در متن زندگی اجتماعی بازسازی کنیم؛ با مهرورزی، گرهگشایی، وفاداری به ارزشهای الهی و تلاش برای سربلندی انسانیت، میتوان یاد و پیام این ایام فرخنده را جاودانه ساخت.
باشد که در پرتو عنایات حضرت معصومه (س) و امام رضا (ع)، جامعهای سرشار از مهر، ایمان، علم و فضیلت بسازیم و مسیر سعادت حقیقی را طی کنیم.
*کارشناس فرهنگی