بررسی میزان فلزات سنگین در نمونه‌های چای، قهوه و محصولات قهوه عرضه شده در شهر تهران

بررسی میزان فلزات سنگین در نمونه‌های چای، قهوه و محصولات قهوه عرضه شده در شهر تهران

این استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران درباره اعضای تیم تحقیقاتی گفت: یگانه مظاهری، دانشجوی دکتری بهداشت و ایمنی مواد غذایی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران؛ شاهرخ نظم آرا، سرپرست آزمایشگاه‌های گروه مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی تهران و لیلا کرمی، کارشناس فنی آزمایشگاه شیمی مواد غذایی دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران اعضای تیم تحقیقاتی را تشکیل می‌دهند.

 عضو هیات‌علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پاسخ به پرسش «پیام اصلی طرح تحقیقاتی بررسی میزان فلزات سنگین در نمونه‌های چای، قهوه و محصولات قهوه عرضه شده در شهر تهران چیست؟» اظهار کرد: مواجهه انسان با آلاینده های و سموم مواد غذایی یک نگرانی کلی در سراسر جهان است که ضرورت ارزیابی ایمنی غذا را ایجاب می کند. فلزات سنگین، یکی از مهم‌ترین نگرانی‌ها در بحث امنیت و ایمنی غذا در جهان است.

قهوه و چایی نیز از نوشیدنی‌های پرطرفدار در ایران و جهان است که به دلیل طعم و خواص سلامتی بخش مورد استقبال گسترده مردم قرار گرفته است.

تمام مواد غذایی به ویژه نوشیدنی.های مثل چای و قهوه می‌توانند فلزات سمی را به بدن انسان منتقل کنند. بنابراین، چای و قهوه یک خطر بزرگ برای سلامتی انسان به ویژه کودکان و بزرگسالان هستند. فلزات سنگین در اندام‌های حیاتی بدن مانند کلیه‌ها، استخوان‌ها و کبد تجمع می‌یابد و باعث بسیاری از بیماری‌های جدی مرتبط به اندام‌های حیاتی می‌شود.

با توجه به نتایج حاصل از مطالعه حاضر، روی میزان فلزات سنگین در نمونه های چای و قهوه عرضه شده در تهران، غلظت فلزات سنگین مورد بررسی در تمامی نمونه‌ها با استاندارد ملی ایران و رهنمودهای سازمان جهانی بهداشت مطابقت دارد.

وی درباره دو کاربرد اصلی طرح تحقیقاتی خود گفت: «ارتقا سلامت عمومی: با شناسایی میزان فلزات سنگین در چای و قهوه، امکان تدوین راهنمای کنترلی برای کاهش مواجهه مردم با این آلاینده‌ها فراهم می‌شود» و «راهنمایی برای صنایع غذایی: نتایج این پژوهش می‌تواند به تولیدکنندگان کمک کند تا با بهینه‌سازی روش‌های فرآوری و بسته‌بندی، محصولات ایمن‌تری تولید کرده و اعتماد مصرف‌کنندگان را افزایش دهند» جزو آثار این پژوهش است. 

شریعتی‌فر درباره خواسته‌های خود از مسئولان گفت: تأمین بودجه و منابع مالی کافی توسط وزارت بهداشت، معاونت علمی ریاست جمهوری و سازمان غذا و دارو برای گسترش دامنه مطالعات، دسترسی به داده‌ها و همکاری صنایع غذایی و کارخانه‌های تولید چای و قهوه جهت انجام مطالعات میدانی و بررسی دقیق‌تر فرآیندهای تولید، وضع قوانین و استانداردهای سخت‌گیرانه‌تر برای کنترل میزان فلزات سنگین در محصولات غذایی و الزام به انجام آزمون‌های کیفیت، ایجاد آزمایشگاه‌های مرجع مجهز در سراسر کشور برای انجام پایش‌های منظم و دقیق فلزات سنگین در مواد غذایی، برگزاری دوره‌های آموزشی برای کشاورزان، تولیدکنندگان و فروشندگان با هدف افزایش آگاهی و رعایت الزامات ایمنی غذایی ضروری است و این حمایت‌ها سبب می‌شود که پژوهش‌ها از مرحله نظری به مرحله اجرا و اثرگذاری واقعی در جامعه برسند. 

وی تصریح کرد: نتایج این طرح می‌تواند در ابعاد بهداشتی و اجتماعی تأثیرگذار باشد، چرا که آگاهی از وجود فلزات سنگین در چای و قهوه موجب افزایش حساسیت عمومی نسبت به ایمنی مواد غذایی می‌شود. 

این موضوع احتمالاً موجب بازنگری در استانداردها و مقررات سازمان غذا و دارو و تدوین سیاست‌های کنترلی دقیق‌تر خواهد شد. همچنین، یافته‌ها می‌توانند در فرهنگ مصرف جامعه تغییر ایجاد کرده و تمایل به استفاده از محصولات سالم‌تر را افزایش دهد. در سطح آموزشی، این پژوهش بستری برای آموزش عمومی در زمینه مخاطرات فلزات سنگین در رژیم غذایی فراهم می‌کند و جلوگیری از مصرف سموم را تقویت می‌‌کند. 

به گزارش روابط عمومی معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی تهران، دکتر نبی شریعتی‌فر، عضو هیأت‌علمی گروه بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران است. علاقمندان برای ارتباط با دکتر شریعتی‌فر می‌توانند از طریق صندوق الکترونیکی وی به نشانی nshariati@tums.ac.ir اقدام کنند.

همچنین ببینید

پیشگیری از بیماری‌های عفونی فصل گرم با رعایت بهداشت فردی و مصرف آب سالم

پیشگیری از بیماری‌های عفونی فصل گرم با رعایت بهداشت فردی و مصرف آب سالم

دکتر مهران ورناصری، متخصص بیماری‌های عفونی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با بیان این که اسهال‌ها و برخی بیماری‌های تنفسی شایع‌ترین بیماری‌های باکتریایی و ویروسی فصل تابستان هستند، گفت: در مناطقی با شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب مانند خوزستان نیز قارچ‌های پوستی شیوع بیشتری دارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 + هفده =